21 października 2015

Jaki blat do kuchni?

Takie wpisy jak ten dają mi najwięcej satysfakcji. 
Dlaczego?
Otóż to w nich łączę przyjemne z pożytecznym. Odpowiadając na Wasze maile, poszerzam również swoją wiedzę jednocześnie dowiadując się co jest dla Was ważne we wnętrzach a co trochę mniej.

Mam kilka takich tematów o które mnie prosiliście i obiecuję napiszę o wszystkich. Ten jednak dotyczy realizacji kuchni, która jest już "rozkopana" i pani A. czeka na odpowiedź, aby móc dokończyć dzieła. Wszystkie panie wiedzą że bez kuchni przy dzieciach ani rusz, dlatego odpowiadam na pytanie szybciutko: Jaki blat wybrać do kuchni?


Kilka wskazówek dla wszystkich, których dręczą takie dylematy a może dopiero zaczną.

Od czego zależy wybór blatu?
 Kluczowa sprawa - od budżetu. Jest to pierwszy czynnik mający wpływ na nasza decyzję. Jeśli to już ustalimy możemy przejść do określenia stylu kuchni. 
Mając te dwie informacje możemy wybrać blat.


Rodzaje blatów:

1. Na bogato, czyli blaty KAMIENNE, najczęściej granitowe lub marmurowe. Oba wytrzymałe,jednak częściej wybierany jest granit ze względu na swoją twardość i całkowitą odporność na działanie kwasów. Marmur nie jest niestety odporny na kontakt z kwasami.
Cechy takich blatów: 
- ogromna wytrzymałość na wszelkie uszkodzenia mechaniczne
- pokoleniowa inwestycja
- ponadczasowa stylistyka
- wysoka cena, najdroższe spośród dostępnych na rynku
- trudny w obróbce, przez co wymaga naprawdę doświadczonego fachowca przy jego docinaniu i montażu.



2.Naturalnie, czyli blaty DREWNIANE. Decydując się na taki rodzaj należy wybierać spośród blatów klejonych. Najczęściej będzie to drewno egzotyczne, ale coraz częściej pojawiają się już na rynku nasze rodzime drewna. Dlaczego klejone a nie lite drewno? Ponieważ taki rodzaj jest dużo bardziej odporny na odkształcenia spowodowane kontaktem z wodą lub działaniem pary wodnej a to w kuchni nieuniknione.
Cechy produktu:
- mała odporność na temperaturę, zarysowania oraz działanie kwasów.
- wymagają impregnacji lakierami bądź olejami przeznaczonym do drewna mającego kontakt z żywnością
- łatwe w odróbce 
- cudownie ocieplają wnętrze
- przyjemne w dotyku

3. Blaty z KONGLOMERATU, czyli prawie kamienne. Wykonane z mieszanek minerałów połączonych ze sobą przy użyciu żywicy.  
- cenowo nie odbiegają od blatów kamiennych jednak ich wytrzymałość nie jest już taka duża a dodatkowo po jakimś czasie ścierają się miejscowo tworząc nieciekawe wytarcia. Obecnie często stosowane. Nadają się do stosowania jednolitych płaszczyzn, kiedy chcemy aby zlewozmywak z blatem tworzyły całość. 



4. Blaty ALUMINIOWE lub ze stali kwasoodpornej. 
Trwałość ich zależna jest od ceny ceny zakupu. Blaty te są niezwykle higieniczne, dlatego właśnie stosowane bardzo często w lokalach gastronomicznych. Ich nowoczesna i minimalistyczna forma doskonale wpisuje się w klimaty loftowe czy industrialne. Należy pamiętać , że taki rodzaj blatu wymaga solidnego stelaża, np. wykonanego z płyty wiórowej.

5. Blaty SZKLANE
Są mniej wytrzymałe od kamiennych oraz stosunkowo drogie. Ich zaletą jest unikatowość. Może to być szkło przeźroczyste bądź piaskowane (matowe). Raczej stosuje się je w domach, w których gotowanie odbywa się od święta. Blaty szklane są doskonałe dla miłośników designu. 

6. Blaty BETONOWE
To raczej temat odległy. Jednak wiem, że w wielu krajach stawiających na proste , minimalistyczne formy stosuje się własnie taki rodzaj blatu. Miałam okazję widzieć i dotykać takiego blatu. Dla mnie coś fantastycznego w połączeniu z bielą ścian oraz drewnianymi szafkami. Warunek jest jeden należy precyzyjnie dokonać wylewki betonowej oraz odpowiednio zabezpieczyć go przez działaniem czynników zewnętrznych. Ma jednak wadę - pomimo starań, tak jak marmur nie jest odporny na działanie kwasów. I  myślę, że tak jak blat szklany jest przeznaczonych dla koneserów.

7. Blaty z CERAMIKI
Raczej nie stosowane ze względów na swój ciężar oraz konieczność użycia fug. Każdy kto gotuje zdaje sobie sprawę z tego jak wyglądałyby fugi po kilku latach użytkowania takiego blatu.

8. Blaty z PŁYT LAMINOWANYCH oraz MDF
Zaleta takich rozwiązań jest niska cena oraz ogromny wybór kolorów oraz różnorodność struktur. Mogą imitować kamień, ale również drewno. Dla fanów koloru mogą one być w wielu odcieniach i nasyceniu. 
Co do wad to są dużo mniej odporne niżeli blaty kamienne i nie podlegają renowacji tak jak blaty drewniane. Nieprawidłowo zabezpieczone łączenia tych blatów prowadzą często do ich odkształcania.  Jednak ze względu na cenę oraz duży wybór są najczęściej stosowane tak jak blaty z konglomeratu. Ja sama mam taki w kuchni i choć ich wytrzymałość jest subiektywnie mniejsza to mój intensywnie użytkowany sześciolatek ma się dobrze.




Jak sami widzicie wybór jest ogromny. Mam nadzieję, że pomogłam. Ciekawe jaki blat przypadł Wam do gustu.
Jeśli macie jakieś inne pytania albo pomysły tematów do przeanalizowania - piszcie a ja z chęcią się w niego wgryzę. 


Marta



*zdjęcia pochodzą ze stron producentów blatów kuchennych oraz z pinterest.com